Ga naar de inhoud

(h) Eerlijk

eerlijk

Op mijn wekelijkse tennisavond vroeg ik aan een aantal mensen ‘En? Mijn blog’s al gelezen?’

Een goede vriendin zei gelijk ‘Ja, ik volg je, onwijs leuk!’. Hoe vond je de laatste vroeg ik. Stiekem vind ik die zelf het “mooist”. ‘Nahhh, die vond ik eerlijk gezegd het minst.’ ‘Wat leuk,’ zei ik gelijk in reactie daarop. ‘Uhhh’ zei ze ‘Vind je dat leuk? Mag ik het wel eerlijk zeggen eigenlijk? Vind je het niet erg dat ik dat zeg?’ ‘Hemeltjelief, nee! Ik vind het heerlijk als je eerlijk bent.”Tja’ zei ze ‘Ik vond de andere leuker, deze was zo langdradig.’

Dat deed me wederom beseffen dat blijkbaar “eerlijk zijn” nog steeds echt een ding is. Wat is dat toch? Wat drijft ons, om het moeilijk te vinden eerlijk te zijn. Ik zelf vind het heerlijk om eerlijk te zijn. Natuurlijk is het zo nu en dan best tof om het even te laten bezinken, voor te reageren. Zeker als het antwoord gevoelig ligt of je misschien gewoon wel zelf een rot dag hebt en je reactie wellicht meer iets over jezelf zegt als over die ander.

Ik ben er heilig van overtuigd dat een goed, liefdevol (of vol liefde) gesprek wat gebaseerd is op een eerlijke reflectie veel meer oplevert als een gekunsteld antwoord. Dat laatste daar bereik je gewoonweg niets mee. Overigens is het ook wel weer zo dat als je de waarheid terug geeft, je ook tegengesproken kunt worden en je op enig moment alsnog toe kunt geven ‘Och ja, sorry, je hebt toch wel gelijk’. Ook dat is eerlijk zijn. Tegen mijn kinderen zei ik vroeger al ‘Sorry zeggen, kost geen geld en doet geen pijn’. Je moet het wel menen, dat is ook weer eerlijk zijn en een voorwaarde, anders speel je toneel.

Vanzelfsprekend heb ik ook de wijsheid niet in pacht. Bovendien vind ik de dunne scheidslijn tussen “oordelen” en “eerlijk zijn” ook nog wel eens lastig. Een oordeel is een mening en die  je eerst gevraagd zou moeten worden. Ook daarin kun je natuurlijk eerlijk zijn. Eerlijk zijn is een oprechte fase van antwoorden op een vraag, zonder er een oordeel in te leggen. Soms is het even slikken, verwerken als iemand eerlijk is. Bovendien dan hoef je het er nog niet mee eens te zijn natuurlijk. Echter aan een oneerlijk, nepperig antwoord heeft niemand iets. Dat kan echt werkelijk niets opleveren.

Heerlijk dat eerlijk zijn.

2 reacties op “(h) Eerlijk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *