Ga naar de inhoud

Taal-enten

enten

Gisterenmorgen was ik op pad om mij weer een dagje te gaan nestelen in de stoel met laptop. Onderweg naar de locatie waar mijn schrijver-de-schrijf dag plaats ging vinden zat ik een beetje te mijmeren over het schrijven.

Eigenlijk pas sinds verleden jaar schrijf ik bewust. Letters en dus woorden vloeien vanuit de vingers die over het toetsenbord razen (regelmatig hoor ik Tan, belachelijk zo snel als jij typt) richting het beeldscherm, dus in hoeverre is dat bewust? Tot die tijd schreef ik voornamelijk mails, appjes en sporadisch briefjes op de manier zoals iedereen dat doet. Dat wil zeggen dat dacht ik. Regelmatig kreeg ik wel terug, jeetje Tan wat een leuk mailtje. Het gebeurt me zelfs vaak dat ik door een reactie op een appje van mij, pas zelf ook zie dat mijn antwoord wel erg treffend of goed verwoord is. Omdat mijn schrijven vooral door mij zelf als “uhhh, gewoon” werd gezien en gevoeld, heb ik er nooit echt iets mee gedaan. Door de vele reacties begon er uiteindelijk wel wat te kriebelen en ben ik bij tijd en wijle het zelf ook gaan “zien”.

Toen ik dus verleden jaar werd gevraagd mee te schrijven met een schrijfwens van een vriendin en ik daar volledig JA tegen zei, is bij mij het gevoel voor letters meer gaan stromen. Zelf heb ik echt helemaal geen idee waar het vandaan komt. Maar als je gaat zitten en het vloeit binnen no time uit je vingers (uit je pen klinkt toch echt veel lekkerder, maar ja…. ) dan is dat dus blijkbaar toch echt wel iets.

Onderweg vandaag bedacht ik mij dat ik eigenlijk aan het Taal-enten  ben als ik schrijf. Ik plak de letters en uiteindelijk de woorden aan elkaar en ben zelf vervolgens ook verbaasd wat er zo achter elkaar geplakt ontstaat. Soms prachtig, soms beetje bochtig of grappig. Maar wat uiteindelijk zo leuk is…. de bewondering en verwondering van jullie als je het leest.

Mijn Taal-enten is dus blijkbaar een talent. Als je je talent(en) zelf uiteindelijk gaat zien en er volledig JA tegen zegt, zonder belemmeringen, dan krijgt jouw talent een podium en wordt het gezien. Eigenlijk een ontzettend leuk proces. Spannend ook, maar ach ja wat is een leven zonder een beetje uitdaging.

Je snapt nu ben ik natuurlijk benieuwd naar jullie bij jezelf ontdekte talenten. Ennnnn luister je er naar??

 

Als toetje deel ik nog even mijn research. Leuk om soms eens de betekenis van woorden na te kijken, ook al zijn ze bekent.  Mijn conclusie is dat het Taal-enten gewoon in de nieuwe dikke van Dalen mag wat mij betreft 😉

Taal; Het begrip taal heeft in het algemeen betrekking op elke min of meer complexe vorm van communicatie in de vorm van tekens, die gezamenlijk een systeem vormen.

Enten; Planten kunnen vegetatief vermeerderd worden door entloten of enten. Hierbij wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam). Vaak ter verbetering (veredeling) van de plant.

Talent; begaafdheid of talent, een aangeboren aanleg

3 reacties op “Taal-enten”

  1. Tja , waar mijn talent verborgen ligt of zit daar ben ik nog niet achter. Je zou zeggen; jeetje op mijn leeftijd nog steeds niet!
    Maar je bent nooit te oud om je talent te ervaren, denk ik.
    Wat ik wel ontdekte met het lezen van jouw verhaal dat in het woord taal-enten het woord talent zit! Bewust gekozen of een woordspeling?

  2. Hi Von, nou zeer bewust gekozen of wel me overkomen…. hij viel gewoon in. Talent … Taal ent… gossie he daar ben ik nu toevallig heel erg mee bezig op dit moment. Het enten van taal… letters worden woorden en maken spelenderwijs een blog…
    Jouw talent? Warmte, contacten leggen, moeder, begrip ….enne wat dacht je avonturen? Zo zie ik ze… hoop dat jij die ook ziet bij jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *